Nieuws
24 september 2024
De WBJV heeft voor de (woon)begeleiding, behandeling en crisiszorg van jongeren een aantal nieuwe overeenkomsten gesloten met gemeentes en zorgkantoren, welke per 1 januari 2025 ingaan. Geheel nieuw binnen de WBJV is het aanbod van ambulante crisiszorg voor jeugdigen.
Samen 14
Met de gemeenten Borne, Twenterand, Hellendoorn, Dinkelland, Losser, Tubbergen, Haaksbergen, Enschede, Hengelo, Almelo, Hof van Twente, Oldenzaal, Rijssen-Holten en Wierden heeft de WBJV voor 2025 een overeenkomst gesloten voor de volgende zorgindicaties:
- Jeugdwet wonen, inclusief begeleiding
- Jeugdwet kamertraining (wonen met begeleiding)
- Jeugdwet ambulante begeleiding (m.u.v. gemeente Hengelo; zie hieronder)
- WMO ambulante begeleiding (m.u.v. gemeente Hengelo; zie hieronder)
- Jeugdwet ambulante crisiszorg (ambulante spoedhulp (ASH) / Families First (FF); zie hieronder)
- Jeugdwet medicatie controle
Gemeente Hengelo
In de gemeente Hengelo is voor alle ambulante sociale hulpvragen een nieuw samenwerkingsverband opgericht onder de naam Wijkracht Hengelo; zie ook onderstaand persbericht. De WBJV heeft zich hierbij als partner aangesloten en biedt binnen Wijkracht Hengelo de volgende zorg:
- Jeugdwet ambulante begeleiding;
- WMO ambulante begeleiding.
Voor cliënten betekent dit dat zij zich hiervoor met ingang van 1 januari direct bij Wijkracht Hengelo kunnen melden; deze zorg loopt vanaf 2025 dus niet meer via de gemeente.
Beschermd Wonen en Wet Langdurige Zorg (WLZ)
Beschermd Wonen (WMO 18+ met psychiatrie en/of LVB) binnen de gemeente Borne, Enschede, Hengelo, Losser, Dinkelland, Haaksbergen, Hof van Twente en Oldenzaal blijft ook in 2025 onder het Cimot Enschede vallen, en ook het zorgaanbod binnen de WLZ blijft ongewijzigd.
Ambulante crisiszorg (ASH en FF)
Geheel nieuw binnen de WBJV is het aanbod van ambulante crisiszorg voor jeugdigen, dit als belangrijk onderdeel van crisisinterventie. Crisis gaat over acute situaties die direct ingrijpen noodzakelijk maken ten einde direct gevaar voor de jeugdige of de omgeving af te wenden, dan wel om ernstige overlast te beëindigen. Bij interventie gaat het om het de-escaleren van een dergelijke situatie.
Wanneer crisisinterventie nodig is, is het doel om deze zo snel en passend te bieden, waar mogelijk met oplossingen binnen de thuissituatie. Lukt dat laatste niet, dan wordt ingezet op een juiste crisisverblijfsplek, dit met zo veel mogelijk doorgang van het “normale leven” en zo min mogelijk verplaatsingen van de jeugdige. In alle gevallen wordt de crisisinterventie ingezet met zo veel mogelijk betrokkenheid van de ouders en/of het sociaal netwerk van de jeugdige. De geboden interventie zal gericht zijn op het bezweren van de crisis om daar waar nodig de jeugdige zo snel mogelijk (weer) de reguliere ondersteuning, het liefst in de eigen omgeving, te kunnen bieden.
De WBJV heeft binnen de crisisinterventie met ingang van 1 januari 2025 een gunning voor perceel 3: Ambulante crisiszorg. Door middel van ambulante spoedhulp (ASH) of Families First (FF) biedt ons ambulante team intensieve hulp aan de jeugdige en/of diens gezin in de betreffende “thuissituatie”. Het doel hiervan is om – binnen een termijn van ofwel 28 dagen (ASH) ofwel 4 tot 6 weken (FF) – de acute onveiligheid op te lossen en het evenwicht in het gezin te herstellen, dit ter voorkoming van een uithuisplaatsing.
—————————————————–
19 september 2024
Vanaf vandaag mogen we bekend maken dat de Woonbegeleiding Jong Volwassenen (WBJV) onderdeel wordt van Wijkracht Hengelo: een samenwerkingsverband voor duurzame ondersteuning in de wijk. Wij kijken met veel enthousiasme uit om deze samenwerking vanaf 1 januari 2025 invulling te geven.
De gemeente Hengelo wil inwoners die hulp nodig hebben nu en in de toekomst goed kunnen blijven ondersteunen. Daarom gaat de gemeente per 2025 het sociaal domein anders vormgeven. Door de oprichting van een samenwerkingsverband, genaamd Wijkracht Hengelo, kan aan inwoners een breed hulpaanbod aan sociale basisondersteuning worden geboden. Partijen die onderdeel zijn van deze samenwerking zijn onder meer Aveleijn, Carintreggeland, Humanitas Onder Dak, Mediant, RIBW Overijssel, Tactus en Wijkracht. Ook de WBJV is trotse partner!
We zijn er trots op dat we met deze nieuwe samenwerking de inwoners van Hengelo op een toegankelijke manier kunnen helpen bij allerlei ondersteuningsvragen in het kader van de Wmo en Jeugdwet. Inwoners kunnen per 1 januari bij Wijkracht Hengelo terecht voor vragen over bijvoorbeeld gezond ouder worden, dementie, dak- en thuisloosheid, mantelzorg, schulden, opvoeden, en opgroeien. Samen met een groot aantal partijen (kijk voor een volledige lijst op www.wijkrachthengelo.nl) bieden we ook ondersteuning en begeleiding aan mensen met psychische of fysieke problemen, een licht verstandelijke beperking, verslavingsproblemen of niet-aangeboren hersenletsel. Vanuit onze verschillende expertises richten we ons op positieve gezondheid, preventie en het vergroten van de sociale kracht in de lokale gemeenschap.
Door drempels weg te halen en met een brede blik te kijken naar hulpvragen kunnen we inwoners sneller en beter helpen in de eigen leefomgeving. We staan met onze gezamenlijke deskundigheid naast mensen in plaats van de zorg over te nemen. Dit draagt bij aan het vergroten van eigen kracht in het dagelijkse leven. Als het nodig is, dan begeleiden we mensen naar de juiste specialistische zorg.
Het komende half jaar werken we aan de verdere inrichting van Wijkracht Hengelo. We zien er naar uit om met de gemeente, inwoners, professionals, andere zorgpartners en vrijwilligers samen te werken aan duurzame ondersteuning in de wijken. Met elkaar onderzoeken, leren en ontwikkelen is een voorwaarde voor het bouwen van vitale gemeenschappen waarin iedereen de ondersteuning krijgt die hij of zij nodig heeft.
Meer informatie
Wil je meer weten over wat deze verandering betekent? Kijk op:
www.hengelo.nl/sociaaldomein (professionals)
www.hengelo.nl/basisondersteuning (inwoners)
www.wijkrachthengelo.nl (inwoners, vrijwilligers, professionals)
Archief
21 november 2023
Jongeren WBJV vinden dagbesteding in Paviljoen “de Ontmoeting”
Onlangs heeft Woonbegeleiding Jong Volwassenen een trajectbegeleider aangesteld met als hoofdtaak de bij hen woonachtige jongeren intensief te ondersteunen bij het vinden en onderhouden van een dagbesteding, zoals vrijwilligerswerk of een betaalde baan.
Henk, die in mei 2022 zijn werkzaamheden is gestart, motiveert de jongeren niet alleen om op zoek te gaan naar een dagbesteding, maar ondersteunt ze ook bij het behouden hiervan, o.a. door ze te helpen om op tijd op te staan en ze te begeleiden in het geval jongeren tegen bepaalde uitdagingen in hun werkzaamheden aanlopen. “Ik geef de jongeren mee dat ze op deze manier iets terug kunnen doen voor de maatschappij, en dat door meer structuur in hun leven, het leven ook een stukje makkelijker wordt.”, aldus Henk.
Afgelopen zomer is een mooie samenwerking gestart met Paviljoen de Ontmoeting in Hengelo. Jongeren komen hier een aantal uur per dag om te helpen in de keuken, bij de opbouw van het terras, of met het onderhouden van het plantsoen. Henk gaat met hen mee ter begeleiding, coaching en aansturing.
De ervaring leert dat jongeren de structuur en sociale contacten die zij tijdens hun werkzaamheden opdoen hen goed doen. “Je ziet dat het contact maken steeds beter gaat en dat jongeren een zelfontwikkeling doormaken, doordat ze leren om verantwoordelijkheid te nemen en samen te werken.” Eén van de jongeren heeft zelfs al een kleine promotie gemaakt en mag bij de Ontmoeting binnenkort de bediening gaan versterken. Woonbegeleiding Jong Volwassenen is het paviljoen in het Prins Bernardplantsoen dankbaar dat de jongeren op deze manier een opstap kunnen krijgen naar een betaalde baan en daarmee een grotere mate van zelfredzaamheid. Hopelijk is dit het begin van een langdurige samenwerking, en een voorbeeld voor andere organisaties en bedrijven om deze jongeren een betere kans en plek te geven in de maatschappij.
Paviljoen de Ontmoeting is open van woensdag t/m zondag van 10:30 tot 18:00. Wie weet wordt uw bestelling bereid of zelfs opgediend door één van onze jongeren.